Natuurmuseum

 

 

Een troglodietenmuseum

De Grotten van Matata beslaan twee verdiepingen aan de buitenkant van de kliffen. Het museum is verspreid over een tiental grotten en zodanig ingedeeld en aangelegd dat bezoekers in de tijd terugkeren dankzij reconstructies van diverse troglodietbewoningen, van de oertijd tot aan vandaag.

In de oertijd gebruikten mensen deze grotten hoogstwaarschijnlijk als schuilplaats om zich te beschermen tegen wilde beesten. Bovendien werd aan diverse levensvoorwaarden voldaan: bronnen met drinkwater, en de visrijke riviermond vlak in de buurt.

Tevens kunt u er de talrijke fossielen van de zeebodem ontdekken: rudisten, ammonieten, nautilussen, zee-egels, koraal, oesters etc.

U kunt in de aquariums enkele vissoorten bekijken die nog steeds in de Gironde zwemmen, waaronder de alom bekende vis die kaviaar produceert: de steur.

In één van de grotten loopt u een woning binnen met een interieur dat karakteristiek was voor de Saintes-streek in de 19de eeuw: bed, keukengerei, een verzameling vaatwerk, traditionele kleding en mutsjes, meubilair.

Het leven van de armelui in de grotten ging er aanzienlijk op vooruit toen de streek werd ontdekt door rijke toeristen die hier in de zee kwamen baden. Dankzij de constante temperatuur, het zonlicht, het prachtige uitzicht over de riviermond en het aangename microklimaat op de terrassen die op het zuiden liggen, was de streek ruim een eeuw geleden zeer in zwang. Overal verschenen cafés, barretjes, danszaaltjes en restaurants, waarvan het meest beroemde en het meest geliefde het restaurant van de Grotten van Matata was.

Via een trap binnen gaat men naar een lager gelegen holle ruimte, die als bijnaam ‘De Grot van de Geliefden’ heeft. Het interieur zal u verbazen. Duw voorzichtig de deur die in de rotswand werd uitgehouwen ietsje open en ontdek de ruimte waar Charlotte de La Trémoille, de jonge Prinses van Condé, met haar minnaar, hofjonker Permilhac de Belcastel afsprak.